Hond Op Het Hart

🙋‍♀ Wie ben ik?

Ik ben Silke Claes, zaakvoerder van Hond op het Hart. Wat begon als een interesse en hobby, is uitgegroeid tot een heuse passie en een eigen onderneming.

Momenteel woon ik op Het Zuid in Antwerpen. Tot in juli 2023 was dat samen met mijn mops Degas. Helaas hebben we toen afscheid van hem moeten nemen, maar hij blijft de mascotte van Hond op het hart en ik heb erg veel van zijn eigenzinnige mopsenkarakter geleerd.

In 2016 startte ik als vrijwilliger bij de Dierenbescherming Mechelen. Ik ging voornamelijk wandelen en trainen met honden die gedragsmatig een “rugzakje” hadden. Dankzij mijn vrijwilligerswerk besloot ik om meer te leren over de “hondenwereld” en volgde ik een opleiding hondeninstructeur.

Na het behalen van mijn diploma hondeninstructeur bleef ik een paar jaar “plakken” in de hondenschool waar ik mijn stage deed. Daar gaf ik voornamelijk les aan de puppyklassen en de A-klas.

Als hondeninstructeur bleef ik nog met veel waarom-vragen zitten. Waarom reageert een hond op een bepaalde manier, en waarom werken bepaalde trainingsmethodes zo goed, of net niet? Het postgraduaat Companion Animal Behaviour and Welfare - één van de weinige Europese wetenschappelijke opleidingen rond diergedrag - heeft me veel bijgeleerd over ethologie, welzijn en het trainen van honden, al dan niet met een gedragsprobleem.

De afgelopen jaren volgde ik ook nog verschillende workshops rond fytotherapie, massage- en ontspanningstechnieken, en aromatherapie. Dit inspireerde me om het certificaat Practitioner Acupressuur voor honden te behalen. Het “omdenken”, en me volledig laten onderdompelen door een andere zienswijze was zeer verfrissend, en ik heb zelf mogen ontdekken wat een mooie meerwaarde acupressuur bij dieren kan bieden.

De honger om te blijven leren over hondengedrag is er nog steeds. Ik vind het belangrijk om up-to-date te blijven en over correcte informatie te beschikken. Daarom volg ik geregeld seminars, workshops en specifieke opleidingen. Een paar interessante bijscholingen die me zijn bijgebleven zijn bijvoorbeeld de introductie tot Behaviour Adjustment Training (BAT) van Grisha Stewart en omgaan met uitvallende honden van Monique Bladder.

En de naam van mijn bedrijfje? Een kwinkslag op het gezegde “hand op het hart”, dat staat voor eerlijkheid en oprechtheid. Twee waarden die ik als mens heel belangrijk vind, en graag wil doortrekken naar mijn werk met honden en hun baasjes.

Een privéafspraak maken? Een trainingsles boeken?
Of wil je graag eerst meer informatie?

📬silke@hondophethart.be

👂0493 505 388